Blogg

vanlige spørsmål og svar om speil

Vanlige spørsmål og svar om speil

Vi får mange tekniske spørsmål om speil, og har tatt en prat med vår erfarne glasstekniske rådgiver, Artur, om de aller mest stilte spørsmålene. Klikk på et spørsmål for å lese hans svar om speil.

Hvordan fester man speil på vegg eller på fliser?

Speil kan limes direkte på veggen, eller skrus fast med bolter gjennom speilet eller festes med skjulte fester på baksiden av speilet. Det tryggeste er å lime speilet på veggen, siden bitene vil sitte fast i veggen dersom speilet sprekker, og ikke rase ned på gulvet.

 

Les «Hvordan feste speil på vegg?« for utdypende svar på dette spørsmålet.

Hvordan lime speil på vegg?

Bruk et teknisk lim som er syrenøytralt og uten eddik. Dette får du kjøpt hos Glassmester1. Legg limet på baksiden av speilet først, og press det så mot veggen. Dersom du er ustø på hånda kan det være tryggest å legge limet direkte på veggen, så unngår du å komme borti noe med baksiden av speilet når du skal løfte det inn mot veggen. Skal det monteres i en nisje eller er speilet frittstående er det best å legge limet direkte på veggen.

 

Det er viktig at limet legges som små prikker eller loddrette striper, og IKKE på kryss og tvers eller som vannrette striper. Dette er fordi luften må kunne sirkulere bak speilet. Vannrette striper kan gjøre at fukten blir liggende bak glassplaten og ikke kommer ut.

Hvordan fjerner man speil fra vegg eller fliser?

Mindre speil kan man prøve å løsne fra veggen med pianotråd. La pianotråden gli inn mellom speilet og veggen og «sag» deg igjennom limet på baksiden til speilet løsner.

 

Større speil må man som regel knuse for å få fjernet fra veggen. Speilbitene som henger fast i limet på veggen må skrapes av med en kniv.

 

Det er stor sannsynlighet for at veggen bak glassplaten vil bli skadet i prosessen, og husk å dekke til med gummimatter for ikke å skade møbler, armaturer eller gulv.

 

Les mer om hvordan man fjerner speil fra vegg eller fliser her.

Hvordan tilpasses speil på mål?

Man skjærer gjennom speilet med en spesialkniv, og knekker speilet i sprekken. Når speilet knekkes oppstår det mikrosprekker som må poleres i etterkant. På denne måten sikrer man at speilet ikke sprekker ukontrollert, at man ikke skjærer seg på skarpe kanter, og kantene ser penere ut.

Hvordan lages speil?

Speilene er laget av float glass, med metall med metalloksider på baksiden og beskyttelseslakk.

Hvor kaster man knust speil?

Knust speil må leveres på en gjenvinningsstasjon. Det kan ikke kastes i glass og metall søppeldunken.

Hvor lang er leveringstiden på speil?

Måltilpasset speil kjøper du hos en Glassmester. De fleste Glassmester1 forhandlerne har eget verksted hvor du kan få speil med rette kanter, i den størrelsen du vil, ekspresslevert på dagen om du har behov for det! Den normale leveringstiden for speil med rett kanter er 2-3 dager, mens runde og ovale speil på mål tar noe lenger tid.

Hvordan vasker man speil?

Bruk speil- eller vindusvask dersom speilet er veldig møkkete, og tørk over med en tørr microfiberklut. Har det bare normale striper og skjolder, kan du vaske over med rent, kaldt vann og tørke over med en tørr microfiberklut.

Hva koster speil på mål?

Prisen på et speil på mål kommer an på hva slags type speil du ønsker deg, størrelsen og fasongen på speilet, og om du ønsker å montere speilet selv eller vil ha det ferdig montert. Vi leverer alle typer speil, i alle former og fasonger. Her er noen priseksempler på klart speil på mål, eks. montering:

 

Runde speil
Et lite rundt speil koster ca. 2 200 kr (Ø600 mm), mens et stort rundt speil koster ca. 7 800 kr (Ø1500 mm).

 

Rektangulære speil
Et lite rektangulært speil koster ca. 1 100 kr (500×900 mm), mens et stort rektangulært speil koster ca. 7 350 kr (1000 x 3000 mm).

 

Andre former
Speil i kreative former er krevende å produsere og koster derfor vesentlig mer.

 

Prisløfte på speil

Dersom du ønsker deg et speil inntil 1,5 m2, i 4 eller 6 mm tykkelse med polerte kanter, vil du alltid få dette til markedets beste pris hos Glassmester1. Vårt prisløfte lover deg at vi betaler tilbake 100% av differansen dersom du innen 20 dager etter din bestilling hos oss legger frem et skriftlig tilbud på den samme spesifikasjonen, som er billigere enn vårt tilbud. Les mer om vårt prisløfte her.

Hvor store speil kan Glassmester1 levere?

Maks størrelse på speilplater er 3,15 x 1,45 meter. Det er en del tekniske grunner til dette. Blant annet må speil uten rammer poleres, og det er ikke mulig å polere større flater enn dette. Rent praktisk er det også vanskelig å få speil i større størrelser inn gjennom døråpninger e.l. for montering.

Hvor tykt bør et speil være?

Man kan få speil i to tykkelser; 4 mm og 6 mm. Speil over 2 m2 må være 6 mm tykke, ellers risikerer man at speilet brekker.

Hvilke typer speil finnes?

Speil finnes i flere farger: vanlig klart speil, bronsfarget speil, sotet speil, antikk speil (patinert) og dekorspeil (med ulike typer struktur). Det finnes også et spesiallaget toveis-speil som gjør at du kan montere en skjerm bak speilet og koble til digitale smarthus-løsninger eller apper som synes gjennom speilet. Dette er kjempekul, men dyr løsning, for de helt spesielt interesserte.

Kan man montere speil på skyvedører?

Det er bare mulig å montere speil på skyvedører som er beregnet for dette. Dersom du forsøker å lime speil på eksisterende skyvedører som ikke er beregnet for det, risikerer du at dørene ikke tåler vekten av speilet og bryter sammen. Glassmester1 AS sitt søsterselskap GARDEROBEMEKKA er spesialister på skyvedører med fronter med både speil og glass, skreddersydd til deg og boligen din.

Hvor stort speil må du ha for å se hele deg?

Vi anbefaler å bruke hele veggen, minimum B 1 x H 2 m, om du ønsker å kunne se hele deg i speilet.

 

For mer utfyllende svar om speil størrelser, ta kontakt!

Hvor høyt skal speilet henge på bad?

Det er en smakssak hvor høyt et speil på badet skal henge. Som oftest følger speilet bredden på servanten, linjene i møblene på badet eller dekker hele veggen. Høyden på den som skal bruke badet har også betydning for hvor høyt speilet og servanten bør henge. Skal badet primært brukes av barn kan det hende du ønsker å plassere speilet og servanten noe lavere enn om det primært skal brukes av en høyreist mann.

Har du andre spørsmål eller ønsker mer informasjon?