Blogg

Glassplate over kjøkkenbenken

Vurderer du glassplate over kjøkkenbenken?

Det har blitt populært med glassplate over kjøkkenbenken istedenfor fliser, for å få et rent og ryddig uttrykk på kjøkkenet. Glasset bør være tilpasset kjøkkenet ditt, og det er viktig å montere dette rett, slik at du unngår ubehagelige overraskelser på sikt. Derfor har vi tatt en prat med Artur Jensen, en av Glassmester1 sine erfarne rådgivere, som gir oss tips og svar på de vanligste spørsmålene han får om glass i sprutsonen på kjøkkenet.

Vanlige spørsmål og svar og glassplate over kjøkkenbenken:

  • Hvordan monterer man glassplate over kjøkkenbenken?
  • Bør jeg velge farget eller klart glass over en malt vegg?
  • Bør jeg velge farget eller klart glass over en tapetsert vegg?
  • Hva koster glassplate til kjøkken?
  • Hvilken farge er mest populær på kjøkkenet?
  • Hvordan fjerner man glass over kjøkkenbenken?

Svarene på disse spørsmålene finner du under bildet.

Glassplate over kjøkkenbenken

Hvordan monterer man glassplate over kjøkkenbenken?

Vi anbefaler alltid å lime glassplaten på veggen. Man må bruke et teknisk lim som er syrenøytralt. Hvor mye lim du trenger kommer an på størrelsen på glassplaten og om det er andre ting (stikkontakter, lysbrytere etc.) som holder glassplaten oppe. Det kommer også an på om veggen har skjevheter – er den skjev trenger man mer lim.

Det er også mulig å montere glassplaten med pynteskruer, men da bør man ha sikkerhetsfole på baksiden.

Etter at glassplaten er festet til veggen bør man legge silikon på siden og nederst mot benkeplaten, på samme måte som på fliser, for å unngå at det kommer bøss, fukt og vann på baksiden av glassplaten.

Arturs tips til liming av glassplate

Legg limet på baksiden av glassplaten først, og press så glasset mot veggen. Dersom du er ustø på hånda kan det være tryggest å legge limet direkte på veggen, så unngår du å komme borti noe med baksiden av glassplaten når du skal løfte det inn på veggen.

Legg limet jevnt fordelt som små prikker eller loddrette striper. Det er viktig at disse IKKE legges på kryss og tvers eller som vannrette striper. Dette er fordi luften må kunne sirkulere bak glassplaten. Vannrette striper kan gjøre at fukten blir liggende bak glassplaten og ikke kommer ut.

Glassplate over kjøkkenbenken
Glassplate over kjøkkenbenken

Farget eller klart glass over kjøkkenbenken?

Bør jeg velge farget eller klart glass på en malt vegg?

Vi anbefaler aldri klart glass over en malt vegg. Klart glass bør kun brukes dersom man har en mønstret tapet på baksiden. Årsaken er at fuktighet fra den malte veggen ikke slipper ut når veggen er dekket av en glassplate, og man derfor kan ende opp med misfarging av veggen bak glasset. Det kan også være en utfordring at det kan komme insekter og bøss mellom glasset og veggen, noe som vil synes veldig godt gjennom den klare glassplaten. Derfor anbefaler vi heller å velge en farget glassplate over kjøkkenbenken.

 

Kan jeg velge klart glass over en tapetsert vegg?

Når du har tapet over kjøkkenbenken, som du vil skal synes igjennom, kan vi montere en klar glassplate med pynteskruer. Den festes med en pynteskrue i hvert hjørne. Hvis glassplaten er mer enn 1,5 m bred bør den også festes med pynteskruer i midten.

 

En liten advarsel fra Artur: Med pynteskruer kan det lett samle seg fett rundt pynteskruene, og det er vanskelig å få rengjort disse.

Glassplate over kjøkkenbenken
Glassplate over kjøkkenbenken

Hva koster en glassplate til kjøkkenet?

En emaljert glassplate i en av våre 6 standardfarger koster 3 900 kr/m2. Eventuelle hull og spesialtilskjæring, samt levering og montering kommer i tillegg. Du kan også få glassplaten lakkert i valgfri farge for et lite pristillegg.

Dersom du ønsker deg en svart eller hvit glassplate i emaljert glass har vi avgitt vårt prisløfte på å selge disse til den laveste prisen på markedet. Dette gjelder glassplate til kjøkken i emaljert glass, 6 mm, i fargene hvit (RAL9010) og svart (RAL 9005) inntil 3200 mm bredde.

Prisløftet betyr at vi betaler tilbake 100% av differansen dersom du innen 20 dager etter din bestilling hos oss legger frem et skriftlig tilbud på den samme spesifikasjonen, som er billigere enn vårt tilbud. Les mer om vårt prisløfte her.

Hvilken farge er mest populær på kjøkkenet?

De aller fleste vil ha samme farge på glassplaten over kjøkkenbenken, som på veggen på kjøkkenet, eller i en av våre nøytrale standardfarger.
Fargene i kjøkkenet følger interiørtrendene, og da følger vi etter og finner den perfekte matchen. Jotun Lady har lansert et helt nytt fargekart til kjøkkenbruk for 2022. Her kan du velge mellom tre hovedtrender: Naturlige blåtoner inspirert av havet og naturen, dempede pasteller – alt fra positive gultoner til duse grønnfarger og dempede minttoner, og varme, rustikke nyanser inspirert av ulike kulturer rundt omkring i verden.

Glassplate over kjøkkenbenken
Glassplate over kjøkkenbenken lakkert i lys grønn

Hvordan fjerner man glass over kjøkkenbenken?

Dersom glassplaten er festet med pynteskruer er det enkelt og greit bare å fjerne silikonen nederst og langs kantene, og så skru ut skruene.

Er glassplaten limt på veggen kommer det an på hvor mye lim som er brukt. Er glassplaten holdt på plass av stikkontakter og andre ting som stikker ut av glasset er det antageligvis brukt mindre lim enn om det kun er limet som holder glassplaten på plass.

Det kan høres dramatisk ut, men ønsker du å fjerne en pålimt glassplate fra kjøkkenveggen starter du med å og gi kantene av glassplaten et godt slag. Kantene av glassplaten er sårbare, og treffer du riktig vil glasset sprekke og granulere i små uskarpe biter.

Glassplater til kjøkken er produsert i herdet glass, som granulerer i små uskarpe biter hvis glasset får en sprekk. Det er også termisk bearbeidet, så det er derfor nær sagt umulig å knuse ved et uhell, og det tåler høye temperaturer (4-5 ganger mer enn vanlig glass) og slag.

Ettersom glassplaten er limt på veggen må glassbitene som henger fast i limet skrapes av med en kniv. Det er stor sannsynlighet for at veggen bak glassplaten vil bli skadet i prosessen, og det er viktig å dekke til både kjøkkenskap, kjøkkenbenk og gulv før man begynner, for å unngå skader.

Kontakt oss for mer informasjon!