Blogg

hus med store vinduer med 2- eller 3-lags glass

Skal jeg velge vinduer med 2- eller 3-lags glass?

Nye hus er godt isolert sammenliknet med eldre hus. Fordi isoleringsevnen til vinduene bør harmonisere med isoleringsevnen til huset som helhet er det ulike krav til vinduene avhengig av boligens alder. Om du bør velge 2- eller 3-lags glass kommer altså an på om du bygger nytt, renoverer eller pusser opp.

hus med nye vinduer med 2- eller 3-lags glass

Nye hus skal ha vinduer med 3-lags glass

For nybygg gjelder kravene i TEK 17. Vinduer med 3-lags glass er derfor standard i nye hus. Den absolutt beste U-verdien får du om du velger vinduer med 3-lags glass med to energibelegg. Skal du renovere bør du undersøke om du må tilfredsstille kravene i TEK 10 eller TEK 17.

For eldre boliger anbefales vinduer med 2-lags glass

For eldre boliger lønner det seg som regel ikke å investere i vinduer med 3-lags glass. Vinduer med 2-lags glass som produseres i dag har en U-verdi på 1,1, mens vinduer med 3-lags glass har en U-verdi på 0,8. Til sammenlikning har vinduer som ble produsert før 1990 en U-verdi på 3, og vinduer produsert i perioden 1990-2000 en U-verdi på 2. Den største energibesparelsen får du derfor ved å bytte ut vinduer eller vindusglass produsert før år 2000 med 2-lags glass i dagens standard.

Vinduenes isoleringsevne beskrives som U-verdi. Jo lavere U-verdi, jo bedre isoleringsevne.

hus med vinduer med 2- eller 3-lags glass
hus med nye vinduer med 2- eller 3-lags glass

Ulemper med 3-lags glass

Har du en eldre bolig og ønsker å bytte til 3-lags vinduer bør du være klar over at du på større vindusflater plassert på bakkenivå uten overbygg kan få utvendig kondens på store deler av flaten når det er kuldegrader. Vi i Glassmester1 fraråder derfor å bytte til vinduer med 3-lags glass til f.eks. en stue plassert på bakkeplan da det er stor sannsynlighet for at du vil miste utsikten store deler av året på grunn av dugg på utsiden av vinduene! På kalde dager risikerer du også at det iser på utsiden av vinduene dine.

Det er også viktig å være oppmerksom på at vinduer med 3-lags glass er vesentlig tyngre enn vinduer med 2-lags glass. Mens vinduer med 2-lags glass kan monteres av en person, trengs det to personer for å få montert et vindu med 3-lags glass. Det blir derfor fort dobbelt så dyrt å få montert vinduer med 3-lags glass som vinduer med 2-lags glass.

Det er heller ikke mulig å bytte fra 2-lags glass til 3-lags glass i eksisterende vinduer da karmen ikke er dimensjonert for tyngre og tykkere glass. Så ønsker du å bytte til 3-lags glass er det ikke mulig å kun bytte ut glasset. Hele vinduet må byttes ut.

hus med nye vinduer med 2- eller 3-lags glass
hus med nye vinduer med 2- eller 3-lags glass

Velg vinduer med 2-lags glass til eldre hus

Kort oppsummert anbefaler vi kun vinduer med 3-lags glass til nye boliger. Energibesparelsen ved å velge 3-lags glass fremfor 2-lags glass gir kun en forbedring i U-verdi på 0,3. Dette betyr at det ikke de fleste tilfeller ikke er verdt å oppgradere til 3-lags glass.

Spør oss om råd!

Glassmester1 er godkjent Mesterbedrift med mer enn 40 års erfaring i glassfaget. Våre selgere har mesterbrev/fagbrev i glassfaget og dermed høy glassfaglig kompetanse. Vi gir deg som kunde faglig baserte råd og anbefalinger, slik at du er sikret den beste løsningen for deg og din bolig.

Ta kontakt for mer informasjon eller uforpliktende pristilbud på bytte av glass eller vinduer!

Kontakt oss for mer informasjon!