Blogg

Stolpefritt glassrekkverk med håndløper rundt terrasse

Vanlige spørsmål og svar om glassrekkverk

Jim Haugen er Glassmester med Mesterbrev og mer enn 30 års erfaring i glassfaget. Her svarer han på vanlige spørsmål og svar om glassrekkverk.

Hvordan velger jeg riktig glassrekkverk?

Norge har strenge krav til hva et rekkverk skal tåle, hvilken type glass som kan benyttes og hvordan glass og rammeverk skal festes. Et glassrekkverk skal tåle belastning og være montert på en måte som sikrer mot fallulykker. Knuser glasset i rekkverket, skal det gjøre minst mulig skade. Derfor må du som et minimum sjekke at du kjøper et godkjent rekkverk. Du må også forsikre deg om at du har god innfestning og at du benytter riktig festemateriell for ditt dekke. Det holder ikke å skru rekkverket fast i terrassebordene, skruene må ned i reisverket!

Her er Glassmesterens sjekkliste for valg av riktig glassrekkverk:
  • Hvor skal du plassere rekkverket?
  • Hvordan skal rekkverket festes?
  • Hvordan ønsker du at rekkverket skal se ut?
  • Hvilke lovpålagte krav er det til glassrekkverk?
  • Hvilke andre ønsker og krav har du til rekkverket?

Les mer her: «Slik velger du riktig glassrekkverk»

Hvor mye koster glassrekkverk?

Hos oss i Glassmester1 får du glassrekkverk fra kr. 2.990 per løpemeter. Prisen gjelder ved bestilling av minst 5 løpemeter standard stolperekkverk, eks. montering.

Stolperekkverk er rimeligere enn stolpefritt rekkverk. Toppmontert rekkverk er rimeligere enn frontmontert rekkverk. En standard løsning er rimeligere enn en skreddersydd løsning. Å montere rekkverket selv er rimeligere enn å få det montert av fagfolk.

Er du mest opptatt av pris bør derfor du velge et standard stolperekkverk, toppmontert. Dette rekkverket er også det enkleste å montere selv.

Les mer her: «Hvor mye koster glassrekkverk?»

Hvordan fungerer selvrensende glass i glassrekkverk?

Selvrensende glass har et spesielt belegg som gjør at det renser seg selv. Når belegget utsettes for dagslys, og dermed UV-stråling, brytes smuss ned og løses opp. UV-strålingen gjør belegget hydrofilt, noe som betyr at vannet spres utover glassflaten som en film i stedet for å renne i striper, og tar med seg smuss som allerede er løst opp. Glassflaten tørker fort sammenlignet med vanlig glass og uten å etterlate skjemmende tørkeflekker.

Med selvrensende glass i rekkverket kan du bare skylle av glasset med hageslangen, og eventuelt tørke over med en tørr klut etterpå. Enklere kan det ikke bli!

Hvordan montere glassrekkverk?

Det absolutt viktigste når du skal montere et glassrekkverk er at du har god innfestning. Deretter må du forsikre deg om at rekkverk og festemateriell er godkjent for akkurat ditt bruk. Stolperekkverk er eklere å montere enn stolpefrie rekkverk. Selve monteringsjobben er relativt enkel, forutsatt at du du har gjort et grundig forarbeid både når det gjelder kontroll av festemulighetene og oppmålingen. Glassrekkverk tilpasses på mål, og det er derfor avgjørende at du er svære nøyaktig med oppmålingen og følger instruksjonene fra forhandleren nøye før du bestiller.

Skal du montere glassrekkverk må du vite hva du gjør.

Dersom innfestningen er dårlig, eller rekkverk og fester ikke er dimensjonert for ditt bruk risikerer du at rekkverket bryter sammen og det kan være livsfarlig!

Les mer her: «Hvordan montere glassrekkverk?»

Hvordan vaske glassrekkverk ute?

Glassrekkverk er tilnærmet vedlikeholdsfritt sammenliknet med andre typer rekkverk.
Puss glassflatene i rekkverket med vanlig vinduspussemiddel ved behov. Det går fint å bruke en vindusnal på glassrekkverk utendørs så lenge den er av god kvalitet og med fersk gummi.

Husk at rustfrie deler må rengjøres for å ikke ruste! Rengjør 1-3 ganger i året, eller oftere om du bor nær havet. Tørk av rammeverket med en myk klut. Bruk lunkent vann og et mildt rengjøringsmiddel.

Håndløpere i tre bør impregneres med treolje eller lignende om rekkverket står utendørs. Hvor ofte dette bør gjøres avhenger av hvor utsatt rekkverket er for vær og vind.

Glassrekkverk er tilnærmet vedlikeholdsfritt, sammenliknet med andre typer rekkverk. Skal du kjøpe nytt glassrekkverk og ønsker deg et rekkverk som krever minst mulig vedlikehold bør du velge et stolpefritt glassrekkverk med smussavvikende / selvrensende glass!

Har du andre spørsmål eller ønsker mer informasjon?