Blogg

Glassplate over kjøkkenbenken

Vanlige spørsmål og svar om glassplate til kjøkken

Atur Jensen har Fagbrev i glassfaget og mer enn 10 års erfaring fra glassbransjen. Her svarer han på vanlige spørsmål om glassplate til kjøkken.

Hvordan montere glassplate over kjøkkenbenken?

Det et to måter å montere glassplate over kjøkkenbenken. Den første er å feste glassplaten med pynteskruer, en i hvert hjørne. Hvis glassplaten er mer enn 1,5 m bred bør glassplaten også festes med pynteskruer i midten.

 

Den andre måten er å lime glassplaten på veggen. De er viktig å bruke et teknisk lim som er syrenøytralt. Hvor mye lim du trenger kommer an på størrelsen på glassplaten og om det er andre ting (stikkontakter, lysbrytere, osv.) som holder glassplaten oppe. Det kommer også an på veggen, om den er rett eller skjev. Er veggen som glassplaten skal festes på skjev trenger man mer lim.

Vi anbefaler som regel lim

Vi anbefaler som regel å lime glassplaten på veggen fordi man da unngår at det samler seg fett på baksiden av glassplaten. Pynteskruer benyttes som utgangspunkt kun når du har tapet som skal synes igjennom.

 

Etter at glassplaten er festet til veggen bør man legge på silikon på siden og nederst, på samme måte som på fliser, for å unngå at det kommer bøss, fukt og vann på baksiden av glassplaten.

Hvordan lime en glassplate på en vegg?

Legg limet som små prikker eller striper nedover på veggen der glassplaten skal festes, eller på baksiden av glassplaten. Fordelen med å feste limet på veggen er at du ikke risikerer å komme borti noe med limet når du fører glassplaten mot veggen. Men vær nøye når du plasserer både lim og glassplate, slik at det ikke kommer lim utenfor glassplaten.

 

Det er viktig at limet ikke legges som vannrette striper eller på kryss og tvers fordi luften må sirkulere bak glassplaten. Vannrette striper kan gjøre at fukten blir liggende bak glassplaten og ikke kommer ut.

Hva koster en glassplate til kjøkken?

En emaljert glassplate i en av våre 6 standardfarger koster 3.900 kr/m2. Eventuelle hull og innhakk, samt montering og levering kommer i tillegg. Du kan også få glassplaten lakkert i valgfri farge for et lite tillegg.

Prisløfte på glassplate til kjøkken

Glassmester1 har prisløfte på glassplate til kjøkken i emaljert glass, 6 mm, i fargene hvit (RAL9010) og svart (RAL 9005) inntil 3200 mm bredde. Det betyr at vi betaler tilbake 100% av differansen dersom du innen 20 dager etter din bestilling hos oss legger frem et skriftlig tilbud på den samme glassplaten, som er billigere enn vårt tilbud. Les mer om vårt prisløfte her.

Hvordan tar jeg mål til glassplate kjøkken?

Ta omtrentlige mål av området som skal dekkes av glassplaten. Husk å gi beskjed om det må lages hull til stikkontakter e.l. Send oss gjerne bilde av stedet der glassplaten skal monteres, så har vi det vi trenger for å gi deg et relativt nøyaktig og uforpliktende pristilbud.

Gratis kontrollmåling

Etter aksept av tilbudet kommer vi hjem til deg og kontrollmåler for å sikre at glassplaten blir riktig tilpasset med utsparing til stikkontakt og/eller vann. Kontrollmåling er gratis, og inkludert i alle skreddersydde løsninger som monteres av oss.

Farget eller klart glass over kjøkkenbenken?

Vi anbefaler som utgangspunkt aldri klart glass over kjøkkenbenken fordi man kan risikere at det kommer insekter og bøss mellom glasset og veggen, noe som vil synes veldig godt gjennom det klare glasset. Det kan også være en utfordring at fuktighet fra veggen ikke slipper ut når veggen er dekket av en glassplate, noe som kan gi misfarging av veggen bak glasset. Derfor anbefaler vi alltid å velge en farget glassplate, gjerne lakkert i samme farge som veggen bak glasset.

 

Klart glass bør derfor kun brukes dersom man har en mønstret tapet på baksiden, slik at evnt. bøss som kommer mellom glasset og veggen ikke synes så godt.

Hvilken farge på glassplate til kjøkken er mest populær?

De aller fleste vil ha samme farge på glassplaten over kjøkkenbenken, som på veggen på kjøkkenet, eller i en av våre nøytrale standardfarger.

Interiørtrendene for 2020

Fargene i kjøkkenet følger interiørtrendene, og da følger vi etter og finner den perfekte matchen. For 2020 er det de grønne tonene som er spesielt populære for kjøkkenet.

Hva er risikoen for at glassplaten på kjøkkenet knuser?

Alle glassplater til kjøkken er termisk bearbeidet, og det er derfor nær sagt umulig å knuse glasset ved et uhell. Glasset er herdet og tåler høye temperaturer (4-5 ganger mer enn vanlig glass) og slag. Så hvis du mot formodning skulle klare å få en sprekk i glasset vil det granulere i små uskarpe biter. Det er derfor helt trygt å velge glassplate over kjøkkenbenken.

Hvordan fjerne en glassplate fra kjøkkenveggen?

Er glassplaten festet med pynteskruer er det bare å fjerne silikonen nederst og langs kantene, og så fjerne skruene. Er glassplaten limt på veggen kommer det an på hvor mye lim som er brukt. Er glassplaten holdt på plass av stikkontakter og andre ting som stikker ut av glasset er det antageligvis brukt mindre lim enn om det kun er limet som holder glassplaten på plass.

 

Glassplate til kjøkken er termisk bearbeidet, og det er derfor nær sagt umulig å knuse glasset ved et uhell. Kantene av glassplaten er derimot sårbare – så ønsker du å fjerne en glassplate fra kjøkkenveggen starter du med å og gi kantene av glassplaten et slag. Treffer du riktig vil glasset sprekke og granulere i små uskarpe biter ettersom glasset er herdet. Siden glassplaten er limt på veggen må glassbitene som henger fast i limet skrapes av med en kniv. Det er stor sannsynlighet for at veggen bak glassplaten vil bli skadet i prosessen. Det er også viktig å dekke til både kjøkkenskap, kjøkkenbenk og gulv før man begynner for å unngå skader.

Har du andre spørsmål eller ønsker mer informasjon?