Blogg

Glassarbeidere bytter ut vindusglassene eller hele vinduet

Vanlige spørsmål og svar om bytte av vinduer

Jim Haugen er Glassmester med Mesterbrev og mer enn 30 års erfaring i glassfaget. Her svarer han på vanlige spørsmål knyttet til bytte av vinduer.

Må jeg bytte ut hele vinduet eller holder det å bytte ut glasset?

Dersom du har mer enn 30 år gamle vinduer som er godt vedlikeholdt og uten skader vil du få redusert varmetap og kald trekk, bedre inneklima og økt komfort, samt lavere strømutgifter kun ved å bytte ut glassene. Er det hull i pakningen, eller råte og sopp i vinduskarmen, må hele vinduet byttes ut.

 

Det samme gjelder om det har oppstått en skjevhet i vindu og karm som gjør vinduet tregt og vanskelig å åpne og lukke. Når du først skal investere i nye vinduer eller vindusglass bør du også vurdere hvilken verdi det å bytte til større vinduer eller til vinduer i vedlikeholdsfrie materialer har for deg og din bolig. Har dette stor verdi for deg bør du vurdere å bytte til helt nye vinduer.

 

De fleste Glassmester1 forhandlerne har egne snekkere som kan utvide eksisterende vinduer, slik at vi kan ta oss av hele jobben fra A til Å med å bytte til større vinduer.

 

Les mer her.

Hva slags type glass bør jeg velge til vinduene mine?

Skal du bytte vinduer finnes det mange forskjellige vindusglass å velge mellom, som for eksempel energiglass, soldempende glass, selvrensende glass, støydempende glass, sikkerhetsglass, og brannhemmende glass. Alle disse glassene har forskjellige egenskaper, men kan kombineres på ulike måter. Dvs. at du f.eks. kan få et selvrensende solstoppglass med sikkerhetsglass på innsiden. Hva slags glass du bør velge kommer an på hvilke behov du har.

 

Her er en liten sjekkliste for deg som ønsker å bytte vinduer:
  • Hvor store er vinduene som skal byttes ut?
  • Har du behov for solskjerming?
  • Er du plaget av støy utenfra?
  • Ønsker og behov knyttet vindusvask?
  • Sikringsbehov?
  • Praktiske ønsker og behov?

En utdypende forklaring til sjekklisten finner du her: Sjekkliste for deg som ønsker å bytte ut vinduene

Skal jeg velge vinduer med 2- eller 3-lags glass?

Nye hus er godt isolert sammenliknet med eldre hus. Fordi isoleringsevnen til vinduene bør harmonisere med isoleringsevnen til huset som helhet er det ulike krav til vinduene avhengig av boligens alder.

 

For nybygg gjelder kravene i TEK 17. Vinduer med 3-lags glass er derfor standard i nye hus. For eldre boliger lønner det seg som regel ikke å investere i vinduer med 3-lags glass fordi dette er vesentlig dyrere enn vinduer med 2-lags glass, samtidig som energibesparelsen ved å velge 3-lags glass fremfor 2-lags glass kun gir en forbedring i U-verdi på 0,3. Til sammenlikning er energibesparelsen ved å bytte ut vindusglass produsert før år 2000 med nye vindusglass en forbedring av U-verdi på 1-2, avhengig av vinduenes alder.

 

Vi i Glassmester1 anbefaler derfor kun vinduer med 3-lags glass til nye boliger. For eldre boliger anbefaler i de fleste tilfeller å kun bytte til vinduer med 2-lags glass. Les mer her.

Hva er forskjellen på isolerglass og energiglass?

Isolerglass er en fellesbetegnelse på vanlig floatglass som er limt sammen i en glasskonstruksjon som består av flere lag glass med avstandsprofil og gass mellom glassene.

 

Energiglass er isolerglass som er påført et energibelegg som sørger for at lyset og energien fra solen slippes inn i rommet, samtidig som kulden holdes ute. Eldre vinduer, dvs. vinduer som er produsert på 90-tallet eller tidligere, har som oftest vanlig isolerglass uten energibelegg. Nye vinduer leveres sjelden eller aldri med vanlig isolerglass. Skal du bytte glass i gamle vinduer bytter du som et minimum til energiglass.

 

Vi i Glassmester1 leverer isolerglass med energibelegg (energiglass) som standard.

Energiglasset kan tilføres ulike typer egenskaper, avhengig av behov for isolering, solbeskyttelse, lydreduksjon, vedlikehold og sikkerhet. Disse kombinasjonsglassene kalles gjerne for soldempende glass, selvrensende glass, støydempende glass, sikkerhetsglass eller brannglass.

 

Les mer om forskjellige typer glass her.

Hva er U-verdi?

Vinduets isoleringsevne betegnes som U-verdi. Man skiller mellom vinduets U-verdi og U-verdien til glasset i vinduene. U-verdien står for varmetapet, og beskriver hvor god isoleringsevne vinduet har. Jo lavere u-verdi, jo bedre isoleringsevne.

 

Hvor viktig isoleringsevnen, og dermed u-verdien, til et vindu er kommer an på plasseringen av vinduet og huset. Har du et hus som er mye i skyggen er det begrenset hvor mye ekstra varme huset vil få tilført fra solen, og det er vil derfor være ekstra viktig å ha vinduer med best mulig isolering (lavest mulig U-verdi) slik at varmen holder seg inne om vinteren.

Hvordan sjekker jeg u-verdien på vinduene mine?

Du får ikke sjekket u-verdien på vinduene dine, men vet du når glasset er produsert kan du anta at U-verdien er i henhold til kravene på den tiden:
  • 2-lags isolerglass som er produsert før 1990 har en U-verdi på 3.
  • 2-lags isolerglass som er produsert mellom 1990 og 2000 har en U-verdi på 2.
  • 2-lags isolerglass som er produsert etter 2000 har en U-verdi på 1,1
  • 3-lags isolerglass som er produsert etter 2000 har en U-verdi på 0,8

Den største energibesparelsen får derfor du ved å bytte ut vinduer eller vindusglass produsert før år 2000. Energibesparelsen ved å velge 3-lags isolerglass fremfor 2-lags isolerglass etter dagens standard er kun 0,3.

Kan dere bytte ut vinduene fra innsiden?

De fleste vinduer kan enkelt byttes fra innsiden av boligen. Vår erfaring er at dette er tilfellet for omtrent 90% av vindusjobbene. Ta kontakt med oss for å få avklart hva som gjelder for akkurat din bolig!

Kan boligen bli for tett når man skifter til nye vinduer?

Nye vinduer er tettere enn gamle vinduer. Det er derfor viktig at de nye vinduene kommer med luftespalte for å sikre konstant luftgjennomstrømning.

Luftespaltene sørger for at luften inne byttes ut med frisk luft utenfra, slik at du får et godt inneklima og unngår fuktskader. En luftespalte er en ventil som gjerne sitter over vindusbladet. Hvis du bytter til nye vinduer uten slike luftespalter risikerer du at boligen blir for tett, slik at du får dårlig inneklima og fuktproblemer.

 

Det er viktig å merke seg at de fleste nye vinduer kommer uten lufteventil som standard. Bestiller du vinduer av oss sørger vi alltid for å tilleggsbestille dette. Ta kontakt med oss for mer informasjon.

Finnes det noen støtteordninger for bytte av vinduer?

Boligeiere i Bærum kan motta inntil 30.000 kr fra Bærum kommune ved bytte av vinduer og glassdører. Vi kjenner ikke til andre kommuner som har tilsvarende ordninger.

 

Hos Enova kan du søke om støtte til energibesparende tiltak i private boliger. Ikke alle energitiltak kvalifiserer til støtte fra Enova. Likevel er de smarte å gjennomføre, hvis målet ditt er å redusere energiutgiftene. Å bytte til lavenergivinduer er et slikt tiltak.

Hvordan ta mål til nye vinduer?

Det er utfordrende, selv for fagfolk, å ta riktige mål til nye vinduer. Karmen må måles fra ytterkant til ytterkant, og karmens ytterkanter ligger bak listene. Det tryggeste, hvis du skal måle selv, er derfor å ta av listene før du måler. Da ser du ytterkarmen og kan måle nøyaktig. Fagfolk med lang erfaring med bytte av vinduer klarer som regel å beregne målene på karmene slik at de blir riktige uten å måtte ta av listene.

 

Det peneste resultatet får du ved å bytte til vinduer med nøyaktige mål. Er du uheldig og bytter til vinduer som ikke passer nøyaktig risikerer du ende opp med brede vinduskarmer for å dekke over at du egentlig har for små vinduer.

 

Vi anbefaler derfor å benytte fagfolk når du skal bytte vinduer, så er du garantert et pent sluttresultat.

Hva koster det å bytte ut vinduer eller vindusglass?

Det er vesentlig billigere å bytte ut vindusglassene enn å bytte ut hele vinduet. Prisen for glasset avhenger av hva slags glass du ønsker å bytte til.

 

Det finnes mange vindusglass å velge mellom, som for eksempel energiglass, soldempende glass, selvrensende glass, støydempende glass, sikkerhetsglass, og brannhemmende glass. Alle disse glassene har forskjellige egenskaper, men kan kombineres på ulike måter. Dvs. at du f.eks. kan få et selvrensende solstoppglass med sikkerhetsglass på innsiden. Hva slags glass du bør velge kommer an på hvilke behov du har.

 

Glassmester1 har prisløfte på alle typer isolerglass. Det betyr at vi betaler tilbake 100% av differansen dersom du innen 20 dager etter din bestilling hos oss legger frem et skriftlig tilbud på det samme glasset, som er billigere enn vårt tilbud.

Les mer om vårt prisløfte på isolerglass her.

Har du andre spørsmål eller ønsker mer informasjon?