Blogg

glassmester1 montører i ferd med å feste speil på vegg for kunde

Hvordan feste speil på vegg?

Vi får mange tekniske og praktiske spørsmål om speil: alt fra hvordan feste speil, til hvor tykt og stort et speil kan og bør være. Her svarer vår erfarne glasstekniske rådgiver, Artur, på de aller mest stilte spørsmålene.

glassmester1 montører i ferd med å feste speil på vegg for kunde

Hvordan feste speil på vegg eller fliser?

Den beste måten å feste speil på veggen er å lime det fast. Det er det sikreste, siden bitene vil sitte fast i veggen dersom speilet sprekker, og ikke rase ned på gulvet. Ulempen er at man ikke får fjernet speilet fra veggen igjen uten å ødelegge det.

Dersom du trenger å ha tilgang bak speilet (f.eks. til rør på bad) er det best å bore hull i veggen og skru speilet fast med bolter. Disse boltene blir da synlige på forsiden av speilet.

Speil kan også festes på veggen med skjulte fester. Dette er fester som sitter på baksiden av speilet, og som derfor ikke synes. Det er mulig å ta ned et speil som er festet med skjulte fester fra veggen uten å ødelegge speilet og veggen. Men det er også større risiko for at speilet løsner fra veggen.

Vi anbefaler alltid å lime speil på veggen, da dette er den tryggeste måten å feste speil på. Uavhengig av hvilket feste man velger bør man alltid montere speil med sikkerhetsfolie bakpå. Da vil bitene sitte fast i sikkerhetsfolien dersom man skulle være uheldig å knuse speilet.

glassmester1 montører i ferd med å feste speil på vegg for kunde
stort rundt speil festet på vegg med usynlige fester

Hvordan lime speil på veggen?

Bruk et teknisk lim som er syrenøytralt og uten eddik. Dette får du selvfølgelig kjøpt hos Glassmester1. Legg limet på baksiden av speilet først, og press det så mot veggen. Dersom du er ustø på hånda kan det være tryggest å legge limet direkte på veggen, så unngår du å komme borti noe med baksiden av speilet når du skal løfte det inn mot veggen. Skal det monteres i en nisje eller er speilet frittstående er det best å legge limet direkte på veggen.

Glassmesterens tips til liming av speil på veggen

Legg limet jevnt fordelt som små prikker eller loddrette striper. Det er viktig at disse IKKE legges på kryss og tvers eller som vannrette striper. Dette er fordi luften må kunne sirkulere bak speilet. Vannrette striper kan gjøre at fukten blir liggende bak glassplaten og ikke kommer ut.

glassmester1 montører i ferd med å feste speil på vegg for kunde
glassmester1 montører i ferd med å feste speil på vegg for kunde

Hvordan fjerne speil fra veggen eller flisene?

Små speil

Dersom speilet er limt på vegg eller fliser kan du som første forsøk prøve å fjerne det med pianotråd. Dette gjelder aller helst mindre speil. La pianotråden gli inn mellom speilet og veggen og «sag» deg igjennom limet på baksiden til speilet løsner. Dette er ingen sikker løsning – det er vanskelig å få tråden imellom, og det stor risiko for at speilet knuser i prosessen.

Store speil

Hvis speilet er stort og limt på vegg eller fliser må man som regel knuse speilet. Speil fra glassmestere er produsert i herdet glass, som granulerer i små uskarpe biter hvis det får en sprekk. Ettersom speilet er limt på veggen må bitene som henger fast i limet skrapes av med en kniv. Det er stor sannsynlighet for at veggen bak glassplaten vil bli skadet i prosessen, og husk å dekke til med gummimatter for ikke å skade møbler, armaturer eller gulv.

Speil montert på gipsplater

Er speilet montert på gipsvegg er det en heller vanskelig affære. Prøver du å fjerne speilet vil du ødelegge gipsveggen, og du står i fare for å måtte dekke den til med ny gips e.l. Dersom veggen skal dekkes med et nytt speil vil skader på gipsveggen skjules. Speilet må fjernes ved å knuse det, som beskrevet over.

glassmester1 montører ferdig med å feste speil på vegg for kunde
glassmester1 ferdig med å feste speil på vegg for kunde

Hvor store speil kan Glassmester1 levere?

Maks størrelse på speilplater er 3,15 x 1,45 meter. Det er en del tekniske grunner til dette. Blant annet må speil uten rammer poleres, og det er ikke mulig å polere større flater enn dette. Rent praktisk er det også vanskelig å få speil i større størrelser inn gjennom døråpninger e.l. for montering.

Hvor tykt bør et speil på veggen være?

Man kan få speil i to tykkelser; 4 mm og 6 mm. Speil over 2 m2 være 6 mm tykke, ellers risikerer man at speilet brekker.

Hvordan tilpasses speil på mål?

Man skjærer gjennom speilet med en spesialkniv, og knekker speilet i sprekken. Når speilet knekkes oppstår det mikrosprekker som må poleres i etterkant. På denne måten sikrer man at speilet ikke sprekker ukontrollert, at man ikke skjærer seg på skarpe kanter, og kantene ser penere ut.

Vanlige spørsmål og svar om speil

Her har du fått svar på hvordan feste speil på vegg, hvordan fjerne speil fra vegg og andre praktiske ting. Klikk her for å finne flere spørsmål og svar om speil.

Kontakt oss for mer informasjon!