Blogg

hus med behov for å bytte ut hele vinduet eller kun glasset

Må jeg bytte ut hele vinduet eller holder det å bytte ut glasset?

Er vinduene dine mer enn 30 år gamle bør du bytte ut glassene eller hele vinduet. Jim Haugen er Glassmester med Mesterbrev og mer enn 30 års erfaring i glassfaget. Under finner du hans sjekkliste for å vurdere om du bør bytte ut hele vinduet eller om det holder å bytte ut vindusglasset.

hus med behov for å bytte ut hele vinduet eller kun glasset

Sliter du med kaldras?

Kaldras oppleves gjerne som ubehagelig trekk langs gulvet, og oppstår når den varme luften i rommet treffer de kalde vinduene, blir nedkjølt og synker ned mot gulvet. Jo større og dårligere vinduene dine er, jo større er varmetapet med etterfølgende kaldras.

Vinduene er alltid det svakeste punktet i huset når det gjelder varmetap, uansett hvor dårlig isolert veggene i huset er. For å bli kvitt kaldras må du som et minimum bytte til energiglass. Med energiglass slipper lyset og energien fra solen inn i rommet, samtidig som glasset sørger for å holde kulden ute og varmen inne.

Er vinduet punktert?

Dugg på innsiden av vinduet kan være et tegn på at vinduet er punktert. Punkterte vinduer kan se ut som de har kondens eller et annet «belegg» mellom glassene. Kondens på innsiden av glasset er med på å skape muggsopp som kan sette seg i mur og treverket. Har du et punktert vindu bør du derfor bytte ut glasset snarest for å unngå fuktskade på vindusramme og -karm. Det holder å bytte ut glassene, forutsatt at rammen og karmen rundt vinduet ikke er skadet.

Dugg på innsiden av vinduet
Punktert vindu

Er det råte eller sopp i vindusrammen?

Dersom vinduet er punktert dannes det kondens og fuktighet på innsiden av vinduet, noe som over tid kan føre til at vinduet angripes av råte eller sopp. Sjekk etter synlige skader og lukt. Råte og sopp vil typisk være synlig langs kanten av vinduet og kan komme frem ved for eksempel avflasset maling eller tydelig misfarginger. Er det råte eller sopp i vinduskarmen må du bytte ut hele vinduet.

Er pakningen tett?

Pakningen er det som er mellom vinduskarmen og vindusrammen. Sjekk om pakningen ser hel ut. Lukk vinduet, og før hånden lags karmene og kjenn etter om det trekker. Trekker det fra området mellom vinduskarmen og vindusrammen er det mest sannsynlig hull i pakningen, og du bør bytte ut hele vinduet for å unngå trekk.

hus med behov for å bytte ut hele vinduet eller kun glasset
hus med behov for å bytte ut hele vinduet eller kun glasset

Fungerer vinduet som det skal?

Går det fint å åpne og lukke vinduet, eller er vinduet tregt og vanskelig å åpne og lukke? Hvis vinduet er vanskelig å åpne og lukke kan du først prøve å vaske skinner og spor med lunkent vann. Dersom dette ikke hjelper har det antageligvis oppstått en skjevhet i vindu og karm og du bør bytte ut hele vinduet. Det samme gjelder om åpne-og lukke-mekanismen ikke lenger fungerer som den skal.

Kostnad vs. nytte?

Det er vesentlig billigere å bytte ut vindusglassene enn å bytte ut hele vinduet. Ved å bytte ut glassene får du redusert varmetap og kald trekk, bedre inneklima og økt komfort, og lavere strømutgifter. Å bytte til helt nye vinduer gir liten tilleggsverdi i form av energibesparelse. Dersom vinduene er godt vedlikeholdt og uten skader anbefaler vi derfor som oftest å kun bytte ut glassene.

Men før du bestemmer deg bør du vurdere om du f.eks. ønsker deg større vinduer, vedlikeholdsfrie vinduer eller vinduer med et annet utseende enn de gamle vinduene. Gamle boliger har ofte små vinduer, og ved å bytte til større vinduer kan du gi boligen din merverdi. Mange ser også verdien av å bytte til vinduer i vedlikeholdsfrie materialer som PVC og tre/aluminium, så man slipper å male karmene.

glassarbeidere som holder på å bytte ut hele vinduet eller kun glasset
hus med behov for å bytte ut hele vinduet eller kun glasset

Spør oss om råd!

Glassmester1 er godkjent Mesterbedrift med mer enn 40 års erfaring i glassfaget. Våre selgere har mesterbrev/fagbrev i glassfaget og dermed høy glassfaglig kompetanse. Vi gir deg som kunde faglig baserte råd og anbefalinger, slik at du er sikret den beste løsningen for deg og din bolig.

Ta kontakt for mer informasjon eller uforpliktende pristilbud på bytte av glass eller vinduer!

Kontakt oss for mer informasjon!