Blogg

Spar strøm – bytt vinduer

Bytt vinduer – spar strøm!

Denne høsten og kommende vinter står strømsparing høyt på de flestes ønskeliste. Er du klar over at du kan spare mellom 50-60% av varmetapet gjennom vindu ved å bytte ut de gamle vinduene dine? Her gir vi deg svaret på viktige spørsmål knyttet til vindusbytte og strømsparing? 

Strømprisene når daglig nye høyder, og det ser ikke ut til å snu på veldig lenge. Dermed er tiden kanskje inne for å se seg om etter varige tiltak for å spare strøm? Å bytte ut gamle vinduer med nye er en effektiv og langsiktig måte å spare strøm på. Ja visst koster det litt på kort sikt, men i det lange løp er det et smart tiltak for både lommeboka og miljøet. Men vindusbytte kan være så mangt, her gir vi deg en kort og lettfattelig guide til begreper og spørsmål på veien mot gode, strømsparende valg.

Spar strøm – bytt vinduer

Først noen harde fakta:

Vinduene i et vanlig bolighus utgjør bare 5—10 % av den totale ytterflaten. Likevel kan de stå for et varmetap på 40 %, ifølge Enova. Glasskvaliteten, vindusstørrelsen, lufttettingen og isoleringen rundt vinduet avgjør hvor stort varmetapet knyttet til akkurat dine vinduer er. Men hva slags vinduer du bør velge, kommer også an på huset ditt.

Hvor gamle skal vinduene være før det lønner seg å bytte?

Dersom du har vinduer som er mer enn 30 år gamle, er det lurt å bytte dem ut. Det har foregått en rivende utvikling innenfor vindusglass i senere år, og dagens glass isolerer veldig mye bedre enn glass fra 70-, 80- og 90-tallet. Har du for eksempel 2-lagsvinduer fra 80-tallet, kan du halvere varmetapet ved å bytte til lavenergivinduer. Og du vil ikke bare spare strøm og penger, du vil også få bedre inneklima og komfort.

Bør jeg bytte hele vinduet eller bare glasset?

Dersom rammer og karm er godt vedlikeholdt og uten skader, kan du bytte bare glasset. Det er mye rimeligere, og det er lite energisparing i å bytte ut hele vinduet hvis karm og ramme er hel. Er det derimot skjevheter, råte eller sopp i karmen, eller det er hull i pakningen mellom rammen og karmen, bør du bytte hele vinduet. Er du i tvil, spør Glassmester1!

Vinduer_600x700
Spar strøm – bytt vinduer

Hva slags glass bør jeg velge?

Dersom du ønsker å spare maksimalt med energi og strøm, bør du velge energiglass med lavest mulig u-verdi (som også er tilpasset huset ditt, se over). Energiglass er et isolerglass med energibelegg som slipper lyset og energien fra sola inn i rommet, samtidig som det holder varmen inne og kulda ute. Energiglass er standard hos Glassmester 1, og det kan kombineres med spesialglass med soldemping eller støydemping, selvrensende glass eller sikkerhetsglass – avhengig av nærmiljøet ditt, arkitekturen på huset ditt og dine egne preferanser.

Lurer du på hva som lønner seg og hva du bør velge, spør Glassmester1 om råd! Selgerne våre har mesterbrev og fagbrev i glassfaget, og dermed høy glassfaglig kompetanse.

Vinduer_600x700_3
Vinduer_600x700_2

SJEKKLISTE

Her er en liten sjekkliste for deg som ønsker å bytte vinduer:

  • Hvor store er vinduene som skal byttes ut?
  • Har du behov for solskjerming?
  • Er du plaget av støy utenfra?
  • Ønsker og behov knyttet vindusvask?
  • Sikringsbehov?
  • Praktiske ønsker og behov?

En utdypende forklaring til sjekklisten finner du her:
Sjekkliste for deg som ønsker å bytte ut vinduene

Spør oss om råd!

Glassmester1 er godkjent Mesterbedrift med mer enn 40 års erfaring i glassfaget. Vi samarbeider tett med noen av verdens største produsenter av glass. For deg betyr dette at vi har tilgang til de nyeste teknologiene kombinert med solid erfaring.

Våre selgere har mesterbrev/fagbrev i glassfaget og dermed høy glassfaglig kompetanse. Vi gir deg som kunde faglig baserte råd og anbefalinger, slik at du er sikret nye vinduer og vindusglass av høy kvalitet.

Ta kontakt for mer informasjon eller uforpliktende pristilbud på bytte av glass eller vinduer!